A táplálékintoleranciák csak úgy, mint a táplálékallergiák – a dietetikusok fontos szakterületei közé tartozik, hiszen ilyen esetekben is a táplálkozáson át vezet az út a tünetmentesség eléréséhez. A szakszerűen összeállított étrend fontos, hiszen így a hiánybetegségektől sem kell tartanunk.
Táplálékintolerancia
Specifikus és reprodukálható tünetegyüttest okoz, ám hátterében nem áll immunreakció, mint a táplálékallergiáknál. A táplálékintoleranciában szenvedők száma az utóbbi években növekedésnek indult.
Leggyakoribb fajtája hazánkban a laktózintolerancia, melynek során a tejcukrot bontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiánya áll fenn. Jellemző tünete a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés. Az intolerancia mértékében nagy egyéni eltérések vannak, így kezelése és diétája is nagyban függ az egyéntől.
Másik jellemző előfordulása a lisztérzékenység, melyre a vékonybél-nyálkahártya károsodása, és felszívódási zavar jellemző. „Klasszikus” tünetei a hasmenés, fokozott gázképződés, étvágytalanság. A felszívódási zavarból eredően azonban számos kísérő tünete van: vérszegénység, vérzékenység, izomgörcsök, alacsony vérnyomás, csökkent immunaktivitás.
A tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek, ám nem mutatnak mindig egyértelmű képet. Ezért is nagyon fontos a pontos diagnosztizálás, melyet követően kidolgozhatjuk a páciens diétás tervét. A lisztérzékenység terápiája kizárólag a táplálkozás útján valósítható meg. Kezelés hiányában gyakoribbak a vékonybél rosszindulatú elváltozásai, daganatképződés és a csontritkulás is.
Az ételintolerancia kezelésének lényege, hogy az intoleranciát okozó élelmiszert minél kisebb adagban fogyasszuk,vagy kizárjuk a táplálkozásból egészen addig míg megszünnek a panaszok. Az elimináció hossza függ a betegségtől, panaszok súlyosságától is. Van akinél pár hét elegendő a tünetek és panaszok csökkenéséhez, van akinek pedig hónapok szükségesek.
Ezzel szemben ételallergia esetén érdemes a panaszt okozó élelmiszert teljes mértékben kizárni a táplálkozásunkból. Ez által érhetjük el, hogy tüneteink csökkenjenek, vagy akár el is múljanak.
Miért érdemes a panaszt okozó élelmiszereket azonosítani és táplálkozásunkon változtatni?
Mert az ételintolerancia, ételallergia számos kellemetlen tünetet okozhat, melyek gátolhatják akár a mindennapi feladatok elvégzését is.
Ilyen tünetek lehetnek pl: hasmenés, haspuffadás, krónikus fejfájás, bőrproblémák (köztük az ekcéma, pattanás, akne), de akár izületi gyulladást,vagy krónikus hörghurutot is okozhatnak.
Amennyiben további kérdésed van a témában, forduljon dietetikus szakértőnkhöz, Fülöp Enikőhöz személyes dietetikai konzultációra.